Het interstatelijke  (Noorwegen, Zweden, Denemarken) samenwerkingsverband van  ‘Scandinavian Hydrogen Highway Partnership’ (SHHP) heeft met  vier grote autofabrikanten  een Memorandum of Understanding (MoU)  getekend om voor 2015 een netwerk van H2-stations uit te rollen en FuelCell-elektrische auto’s (FC) op de markt te brengen. SHHP  lijkt hiermee eindelijk een doorbraak te realiseren om de FC-auto’s te lanceren. De Koreaanse fabriant Hyundai kondigde eerder al aan om met in gang van 2013 een FC-model op de Europese markt te brengen. Ook Mercedes Benz lijkt eerder voor de FC-technologie dan voor de electrische auto’s  met accu’s te kiezen.

Aan de ontwikkeling van de FC-auto wordt al jaren gewerkt. In 2007 heeft Wiebe Alzerda Winkel van BZO Tankstations al een eigen verkenning naar deze ontwikkeling uitgevoerd door in Californie te gaan kijken naar de plannen voor de realisatie van de  ‘Hydrogen Highway’. Hierbij werd ondermeer ook een bezoek gebracht aan het busbedrijf van Oakland dat expirenteerde met waterstofbussen en  een door een aantal grote autofabrikanten gezamenlijk opgezette H2 R&D locatie in Sacremento.

Lees meer over het SHHP-initatief op :

http://www.scandinavianhydrogen.org/shhp/press/toyota-nissan-honda-hyundai-sign-mou-on-market-introduction-of-fuel-cell-vehicles-in-nord

 

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *